PROJECTES I COMISSIONS

COMISSIONS

Les comissions que formen l'escola són:

- Evangelització: encarregada de realitzar activitats i dinàmiques en relació als valors de l'escola.

- Emocional: encarregada de tallers emocionals i el foment de l'educació emocional a l'escola

- Festes: encarregada de les cel·lebracions de l'escola

- ECOTIC: encarregada dels dispositius i recursos electrònics de l'escola

- Comunicació i imatge: encarregada de la comunicació de les activitats i tallers realitzades a l'escola


Projecte Aprenentatge i Servei


Què és un APS? Aprenentatge i Servei

El projecte APS:APRENENTATGE i SERVEI es fonamenta en una proposta educativa que combina els processos d’aprenentatge amb el servei a la comunitat.
En l’APS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d’elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l’adquisició d’aprenentatges. L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.

Què és el Programa Intergeneracional ?

A Sant Josep de Maó, va néixer el programa intergeneracional que duem a terme conjuntament amb la Residència de gent gran del consell insular de Menorca de Maó (CIMe) des de fa 4 anys (aquest és el cinquè curs escolar). Vam triar la Residència tant per proximitat com per la bona experiència que teníem de treballar amb ells a través del Programa intergeneracional Gent Gran, Gent Petita de la mateixa residència inclòs dins el programa de Salut Jove del Consell Insular de Menorca.

Ens vam posar en contacte amb un educador social, i de seguida s’entusiasmà amb el projecte al igual que tot l’equip. El primer any només van participar alguns grups en les activitats, el que si que vam voler és que hi hagués alumnes de totes les etapes. En avaluar la feina feta, el resultat va ser tan positiu que ho vam voler estendre a tots els grups el curs següent. Els alumnes feien amb més il·lusió les feines que havien de compartir amb els majors i a l’hora es creaven uns vincles molt especials. Ja no era una persona major, un avi, aquella persona tenia un nom, uns familiars, uns gusts, unes vivències i un somriure quan s’havia de reunir amb els nostres jovenets.

Així, tot el centre ha participat en el programa des del segon any, des de P3 fins a 4t d’ESO, amb activitats molt diverses, algunes de les quals es repeteixen i d’altres es van variant per fer-ho més enriquidor i aprofundir en el significat de les relacions intergeneracionals. Per Nadal sempre hi ha algun grup que va a cantar Nadales i altres que van a ajudar-los amb el muntatge del pessebre i la decoració nadalenca; també se’ls fa una visita per carnaval disfressats per apropar-los la festa. Cada any seguim participant amb el programa intergeneracional Gent Gran, Gent Petita i més d’un grup va a compartit una estona de joc, ja sigui jugant al bingo (els petits per reforçar l’aprenentatge dels números) com altres jocs de taula. Passen una bona estona xerrant, creant vincles i aprofiten per parlar de diversos temes que surten quan estan asseguts els uns davant els altres, també han practicat junts petanca i fins i tot cada any hi ha un grup de 3r d’ESO que va jugar a la wii i es sorprenen que els majors també hi juguin, els fa veure que no són tan diferents. Des del passat curs els alumnes d’ESO visiten el centre en abril en motiu de la celebració del dia Europeu de la solidaritat entre generacions. També hem participat més d’un any pintant aquest dia un mural de la paret del costat de la residència amb el alumnes juntament amb la gent gran.

Com a activitats més puntuals que van variant n’hem fet de diverses: després de la visita que havia fet un grup d’ESO al diari Menorca vam convidar als residents a venir a l’escola i, complint amb un dels objectius del programa: el servei a la comunitat, els alumnes van anar a cercar a les persones majors per acompanyar-los i ajudar-los a arribar més fàcilment i càlidament i els vam explicar el procés de com es fa un diari amb fotografies que havíem fet a la visita. Hem anat tant a escoltar rondalles i contes tradicionals com a contar-los rondalles a través de vídeos creats pels propis alumnes; els hem fet entrevistes (amb preguntes treballades prèviament a l’aula) sobre diversos temes per després poder realitzar treballs a l’aula amb la informació recollida (sobre les seves professions, a què jugaven de petits i fent un document amb les regles de jocs antics i fins hi tot els alumnes majors s’han atrevit amb les històries de vida i han sortit uns relats realment meravellosos i plens d’experiències molt humanes). Hem compartit la pràctica de la seva gimnàstica i hem anat a ballar amb ells. Una vegada ens vam atrevir a muntar un debat amb alumnes de 4t d’ESO sobre el tema de la desigualtat de gènere i els al·lots van quedar sorpresos de les experiències que ens relataven els majors i la mentalitat tan oberta que demostraven. Es va crear un clima de confiança increïble on cada un dels participats compartí un trosset de la seva ànima.

No volíem de cap manera que aquestes experiències tan enriquidores quedessin només en l’experiència dels participants i per això des del primer curs vam decidir compartir-les a través d’un bloc (http://santjosepigentgran.blogspot.com.es/). Així tant les famílies com els majors podem compartir les fotografies que ens fem com a record dels moments compartits. També elaborem un Butlletí Intergeneracional de cada curs que s’edita en paper i en regalem uns exemplars a la residència (els encanta veure les seves fotografies a una “revista”) i també es puja digitalitzat al bloc.

Les activitats estan adaptades a cada edat, però tots comparteixen la mateixa motivació, tant els més petitets com els més grans. Veiem com els resultats són igual per a tots, la satisfacció de veure com altres persones es nodreixen dels seus coneixements i aptituds a la vegada que ells també aprenen i s’enriqueixen. És un intercanvi de valors i una lliçó de vida on tots hi sortim guanyant.


ALTRES PROJECTES


Projecte Solidaritza't


Dona Sang Sant Josep


Festes


EcoJosep


Betlem Vivent